Kobolden

Kobold, Kobolden, Kobolds, en alle andere mogelijke schrijfwijzen zijn ongeveer 12 generaties terug op deze wereld gekomen. Kobalts houden van uitvindingen. Ze leven met een enorme nieuwsgierigheid en fascinatie. Toch, door hun slecht ontwikkelde taalkundigheid schrijven ze maar weinig op. Het meeste wat ze weten is van Cabolt tot Kobalt doorgeleerd of proefondervindelijk ondervonden.

Democratie

Hoewel het verleden door veel Kobolden is vergeten, heeft het een enorme litteken op hun cultuur achtergelaten. Cabalden vinden een democratie erg belangrijk. Niemand hoort boven iemand te staan. Toch zal een onafhankelijke niet-Cabultse toeschouwer veel verschillende vormen van hiërarchie in de Kobòltische samenleving ontdekken (hoewel alle Kubelten dit zullen ontkennen). Want hoewel Cøbolten dit zelf nooit zullen doorhebben, bestaan er veel hiërarchische structuren in hun gilden en samenlevingen.
Nijlg-Kjulp is de belangrijkste stad van de køøbolden en tevens de plek waar ook de democratische wet van de Coboolden vast gesteld wordt. Elke Koboltt heeft stemrecht. Die wereldwijd via postbodes doorgedreven wordt.

Cultuur

Aangezien de levensverwachting van een Choobold vrij laag is (40 jaar), proberen de Xobolden zo veel mogelijk te ontdekken, want hoe meer je weet van de wereld, hoe meer je er een deel van bent, hoe meer je hebt geleefd. Knoestige, versleten handen geven veel status in de maatschappij van de Xoobolden. Hard kunnen werken en een actief brein behouden heeft meer prioriteit dan geld. Ze kunnen dingen heel goed uitvoeren als ze zich op hun werk kunnen concentreren; worden ze echter gestoord gaat het mis; dan vliegen hun gedachten alle kanten op. Ook hebben sommige Xobolten de neiging om soms iets te veel risico’s te nemen met hun uitvindingen. Het is niet ongewoon dat een Købold zichzelf opblaast met zijn experimenten. Vrijwel alle Ckobolden zijn dyslectisch, maar ze hebben wel een heel creatief brein. Ze gebruiken hun creativiteit voornamelijk voor praktische zaken, zoals het oplossen van problemen en het doen van uitvindingen. Ze zijn heel erg oplossingsgericht in hun denken. Choobolten geloven niet in hogere machten; dingen bestaan alleen als je ze een fysieke vorm hebben, dus wanneer je het met je eigen ogen kan zien, of met je eigen handen kan voelen. “Energie van goden? In dat soort zweverige praatjes geloven wij kobolden niet.” Hoewel ze niet geloven in hogere krachten, zijn Cøbolden bijzonder goede crafters.

Soorten kobolten

Er bestaan grote verschillen tussen de kôbolten. De meeste Kobolten zijn eerder geneigt om samen te werken, dan om tegen te werken. Tenzij je een kabalt uit Nijlg-Kjulp tegen komt. Want let op, Nijlg-Kjulpers zijn heel anders dan de “doorsnee kOboldt”. Alle andere Kuhbuldten zijn over het algemeen vriendelijk, open, en een stuk eerlijker. Beide zullen wel altijd open staan voor eerlijke (ruil)handel. Een enkele keer wordt een nieuwe stam Kebalts gevonden met hun hele eigen waardes, normen en wetten. Als dit een grote stam is brengt dit soms grote veranderingen in de koboldenwet.
Voor meer informatie over de verschillende groepen kobolden, zie “Kobolden, steden en leefgebied”.

Uiterlijk

De huid van een kobold is vrijwel nooit egaal. Hun huid heeft vaak een gouden gloed of gouden vegen, maar andere metaalachtige kleuren (zilver, brons, glitter, ect.) kunnen ook. Verder hebben kobolden onregelmatige grijze vegen op hun huid. De kleurintensiteit van de metaalkleurige en grijze vegen verschilt per kobold. Kobolden vinden het belangrijk om zoveel mogelijk tijd te besteden aan hun uitvindingen, hierdoor besteden ze minder aandacht aan hun uiterlijk (dan bijv. sommige Jati). Hoe je eruit ziet, is niet erg belangrijk voor je status in de kobolden maatschappij. Kobolden dragen vaak vrij simpele kleding, die niet in de weg zit voor hun werk. Als een Kobold iets opvallends aan heeft, is dit vrijwel altijd om haar/zijn handelswaar te showen, of om aandacht te trekken naar haar/zijn goede uitvinding.